Ahoj bodyrockeři:)
Dnes si tu něco "povíme" o základních zásadách správného stravování,základ pro štíhlá těla-a hlavně zdraví!
1.) pravidelnost ve stravování a přizpůsobení stravy dennímu režimu (například noční služby, fyzická aktivita)
2.) vyváženost (3 hlavní jídla denně, z nichž největší by měl být teplý oběd, konzumovaný v klidu a dostatečném čase)
3.) ke každému jídlu kousek ovoce či zeleniny - celkem 5 porcí vitamino-vlákninového jídla denně
4.) konzumace ryb alespoň 3x týdně
5.) omezení soli a sladidel ( i umělých!!)
6.) vyřazení instantních pokrmů a smažených pokrmů z fast foodů či balených baget (toto by mělo být vyhrazeno JEN pro VÝJIMEČNÉ krizové situace, kdy z provozních důvodů nestíháme kvalitní jídlo - tedy max 1x-2x měsíčně)
7.) dostatek tekutin, polovina by měla být čistá neperlivá voda
8.) uzeniny konzumovat jen vysokomasé (85-95% svaloviny)
9.) číst složení potravin a vyhýbat se těm, které obsahují větší množství zahušťovadel, aromat a zvýrazňovačů chuti
10.) omezení alkoholu na 1 jednotku denně maximálně (2dcl vína-0,5l piva), vyhýbat se pravidelné konzumaci destilátů
Tak co? děláte alespoň 1/2 z tohoto desatera?
A desatero nešvarů:
- hladovění přes den, dojídání se v noci (nikdy nezkonzumujeme najednou dostatek zejména bílkovin, polysacharidů a vlákniny)
- drastické změny množství a kvality stravy
- nahrazování jídla "uzobáváním", bez vážení a dokumentace stravy
- náhrada hlavního jídla proteinovými tyčinkami, tekutými prostředky "na hubnutí"-směsmi vitaminů + živin
- nadužití kávy a alkoholu
- nevyřazení "problematických" (nejčastěji tučných a sladkých) potravin, konzumace "půlporcí" chybné stravy
- užívání "přípravků na hubnutí" bez konzultace s lékařem
- jídlo "bez příloh" (vzniká deficit polysacharidů a obtěžující chuť na sladké)
- neznalost zdravotního stavu před hubnutím
- hubnutí "na kila", nikoli "na centimetry v pase" a "na zlepšení zdravotního stavu"
A co toto desatero? v kterém desateru se najdete,vy?