Proč potřebujeme více živin?
1. VĚTŠÍ ENERGETICKÝ VÝDEJ
protože jste aktivní,vaše tělo každý den spálí dost kalorií.Proto musíte k pouhému udržení své hmotnosti jíst větší množství jídla než ostatní lidé.
2. VĚTŠÍ ZATÍŽENÍ KOSTRTY A SVALŮ
při posilování a cvičení zatěžujícím klouby,jako je běhání a skákání,dochází k mikroskopickým poškozením svalů,kloubů a ostatních pojivových tkání(tzv.rupturám).Nevhodná strava neumožní vašemu tělu optimální regeneraci a jejím následkem může být i dlouhodobé poškození nebo větší riziko zranění
3.VĚTŠÍ ZATÍŽENÍ IMUNITNÍHO SYSTÉMU
Přestože jedním z dlouhodobých účinkůcvičení je zlepšení funkce imunitního systému,akutní odpovědí těla na intenzivní trénink je ve skutečnosti snížení imunitních funkcí a tím i větší náchylnost k virovým infekcím(tzv.oxidační stres).
4. VĚTŠÍ POTŘEBA SVALOVÉ HMOTY
V kulturistice jako ve většině sportů potřebujeme mít větší procentuální podíl svalové hmoty v těle.Díky němu budete mít optimální fyzickou výkonnost.
5. SNÍŽENÍ VÝKONNOSTI PŘI VYŠŠÍM OBSAHU TUKU V TĚLE
Tuk je možná dobrým zásobním zdrojem energie a je nezbytný pro tvorbu hormonů, ale jeho zvýšené hladiny mohou významně snížit sportovní výkonnost a zpomalit metabolismus.
6. ZVÝŠENÝ METABOLISMUS
Větší objem svalové hmoty a snížený obsah tuku v těle mají za následek zrychlení metabolismu.Ten pak využije více živin,vitamínů a minerálů,které jíte, abyste uspokojili energetické nároky buněk vašeho těla.
7. ZVÝŠENÁ POTŘEBA HYDRATACE
Pouhá 2% dehydratace může podstatně snížit vaší výkonnost, 7% dehydratace může mít za následek dokonce smrt.
Pokud budete konzumovat příliž velká množství monosacharidů,pravděpodobně ztloustnete.Jako sportovci však chcete využívat monosacharidy jako zdroj energie a jako rychlí zdroj sloužící k doplnění svalového glykogenu.Odborníci doporučují po většinu dne jíst převážně složené sacharidy(polysacharidy).Tyto jsou déle trvajícím zdrojem energie a způsobují také mírnější inzulínovou odezvu.
Množství vlákniny(stejně jako sacharidů),které přijímáte v potravě,je též důležité.Podle Tobina Watkinsona je optimální denní příjem vlákniny 25- 40 gramů(5-8 gramů nerozpustnévlákniny,zbytek ve formě rozpustné vlákniny) z různých zdrojů denně.Varuje ale také před nadměrným příjmem vlákniny.Jeho důsledkem je snížení vstřebávání živin a také obtíže ve snaze přibrat na váze.
Sacharidy - jednoduché nebo složené?
Monosacharidy Zdroj Polysacharidy Zdroj
GLUKÓZA krevní cukr GLIKOGEN zvířecí tkáně
FRUKTÓZA ovocný cukr,med ŠKROB semínka,kukuřice,obilí
GALAKTÓZA mléčný cukr VLÁKNINA rostliny
MALTÓZA slad,klíčící obilniny .celulóza zelenina, ovoce,luštěniny
SACHARÓZA bílý cukr,sirup,med .hemicelulóza obilniny
LAKTÓZA mléčný cukr . pektin zelenina ,ovoce
.klovatiny a klihy přísady,stabilizátory
. lignin dřevěná složka zeleniny a semena