Příprava 40 minut + vaření 7 minut
Pro 4 osoby
* 300 g špenátu
* 200 g kopřiv
* 175 g sýru ricotta
* trochu citronové kůry
* 80 g čerstvě strouhaného parmazánu
* 2 vejce
* 1 žloutek
* 200 g mouky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* muškátový oříšek
* 4 rajčata
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* trochu citronové šťávy
* kopřivy na ozdobu
1. Omyjeme špenátové listy a kopřivy a rychle povaříme ve vařící osolené vodě. Zalijeme ledovou vodou a vymačkáme dosucha. Nakrájíme listy najemno a smícháme do hladkého těstíčka spolu s ricottou, citronovou kůrou, 40 g parmazánu, vajíčky, žloutkem a moukou. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Lžičkou vykrajujeme noky, odložíme je na vál a potom všechny naráz vhodíme do vařící osolené vody. Vaříme mírným ohněm 4-5 minut.
2. Umyjeme rajčata, rozčtvrtíme je, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Oloupeme a najemno pokrájíme česnek. Mírně rozehřejeme olej a osmažíme česnek do změknutí. Přidáme rajčata a povaříme doměkka, potom osolíme a přidáme citronovou šťávu. 3 Scedíme gnocchi, položíme na zahřáté talíře a polijeme rajčatovou směsí. Posypeme zbytkem parmazánu a podáváme ozdobené lístky kopřivy