Login:
Heslo:
 
Reklama: Wifi Analyzer Užitečná aplikace pro Androida
Dieta & fitness
Hledat
Navigace: fitnessbodyrock > Recepty,dieta. > TUŘÍN JAKO LÉK - polévka z tuřínu

TUŘÍN JAKO LÉK - polévka z tuřínu


Tuřín je v našich končinách podceňovanou a upozaďovanou plodinou. Má však našemu tělu co nabídnout. Obsahuje vysoký podíl vody, je tedy velmi dietní. Obsahuje vitamín C, betakaroten a velké množství vápníku. Pomáhá hojit neduhy v oblasti zažívacího traktu. Zlepšuje stav pokožky, čistí krev, je prevencí před osteoporózou. Není však doporučován pro lidi, kteří trpí akutním zánětem jater či žlučníkovými kameny.
Díky silicím má tuřín svou zvláštní specifickou chuť. Při štěpení těchto silic se uvolňují látky, které mají přímé antibakteriální účinky.Pro vysoký obsah vápníku je velice vhodný při rekonvalescenci zlomenin a pro vysoký obsah sodíku pomáhá při nepříjemných křečích jako jsou křeče v lítkách atp.Z vitamínů je nejhojněji zastoupen vitamín C.

A teď k samotnému receptu na vynikající polévku.

BUDEME POTŘEBOVAT: Jeden velký tuřín,(můj vážil 2,5kg po oloupání a očištění), 5 středně velkých brambor, 1 velká cibule, 6 ks hlívy ústřičné, 3 lžíce olivového oleje,2ks jarní cibulky,hrst nakrájeného chleba na kostičky,použila jsem vícezrnný,10% smetanu na vaření a vývar - ten zvolte dle chuti,já jsem dala hovězí a tuk z něj odebrala,stačí olivový olej pro rozpuštění a vstřebání vitamínů a minerálů.Velký hrnec na 5l.Sůl,pepř,směs bylinek.Já použila bazalku,petrželku,medvědí česnek,rozmarýn a tymián.

JAK NA TO: Nejprve si vše připravíme - oloupeme tuřín a nakrájíme na středně velké kostičky,cibuli nakrájíme nadrobno,oloupané brambory také na kostičky,jarní cibulku na kolečka a pokrájíme hlívu ústřičnou na tenké proužky.
Na 2 lžících olivového oleje osmažíme do zlatova cibulku,přidáme na kostky pokrájený tuřín a vývar.Pokud ho máte málo,dolijte vodou a přidejte 2 kostičky masoxu. Přiklopte pokličkou a vařte cca 45 minut,dokud tuřín úplně nezměkne.Poté přidejte brambory,bylinky,pepř a sůl - já jsem sůl vůbec nepoužila.Až brambory změknou,sundejte poklici a nechte částečně vychladnout,ponorným mixérem rozmixujte polévku do husté hmoty jako je hummus -viz obrázek zhora a pokud zrovna nedržíte dietu,vlejte 150ml 10% smetany na vaření.  Na zbylé lžíci olivového oleje osmahněte hlívu ústřičnou,po cca 10 minutách přidejte jarní cibulku a pokud máte čerstvé bylinky,šup tam s nimi.Nechte krátce ještě restovat a nasypte na talíř polévky dle chuti.Pokud nemáte rádi houby,orestujte na suché pánvy chleba a posypte polévku křupavým chlebem. Já jsem si dala obojí.

Takto vypadá tuřín,podobný celeru ale s více vitamíny a minerály.

Polévka před rozmixováním,jak je vidět na obrázku 2 polévkové lžíce olivového oleje bohatě stačí,proto tuk z vývaru vyhazuji.

A toto je hlíva ústřičná,která je bojovníkem proti rakovině.Má blahodárné účinky pro organismus.
Dobrou chuť
Martina:)

 

Komentáře

 
© fitnessbodyrock.zacit.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma